Strona główna Strona główna Strona główna Strona główna

Produkt BORMAX


BORMAX
Nawozy płynne mikroelementowe
Opis:
Płynny, dolistny nawóz borowy zawierający 150 g B w 1 litrze.
Składniki pokarmowe wyrażone w [g/l lub g/kg]
N P2O5 K2O CaO MgO Na2O SO3 B Co Cu Fe Mn Mo Zn Ti Si SiO2 S Aminokwasy Witaminy Wyciąg z alg kwasy humusowe i fulwowe
50             150                            
Dostępne opakowania:
1 l, 5 l, 20 l
Opis:

BORMAX to płynny nawóz dolistny szybko i efektywnie pobierany i wykorzystywany przez rośliny. Skutecznie likwiduje niedobory i ogranicza negatywne skutki spowodowane niedoborem boru. Niezbędny w uprawach roślin o wysokich wymaganiach pokarmowych w stosunku do boru.

BORMAX stosować nalistnie w postaci roztworu wodnego. Może być stosowany łącznie z innymi nawozami lub agrochemikaliami (po uprzednim przeprowadzeniu testu sprawdzającego możliwość wykonania i stosowania roztworu wieloskładnikowego).

 

Stosować profilaktycznie w terminach i dawkach zalecanych w programach nawożenia poszczególnych gatunków roślin (uwzględniających zapotrzebowanie roślin na bor w określonych fazach rozwoju) lub interwencyjnie, gdy wystąpią wizualne objawy niedoboru boru na roślinach.

Stężenie roztworu oraz ilość cieczy użytkowej dostosować do wymagań poszczególnych gatunków roślin oraz techniki oprysku. W trakcie zabiegów unikać dużego nasłonecznienia, wysokiej temperatury oraz wiatru powodującego znoszenie kropel.  
 
Przygotowanie roztworu: Do zbiornika napełnionego w ½–2/3 wodą dodać BORMAX przy włączonym mieszadle. W podobny sposób wprowadzać inne dopuszczone i zalecane składniki roztworu, zgodnie z ich instrukcjami stosowania. Zbiornik uzupełnić wodą do żądanej objętości.
 
Ciecz zużyć bezpośrednio po przygotowaniu.

 

Instrukcja stosowania:

Terminy stosowania Dawkowanie [l/ha]
RZEPAK
jesień: formowanie rozety: faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18); 1–1,5
wiosna: I – po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36); 1–1,5
II – rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61) ) lub inny dopuszczalny termin – koniec kwitnienia (BBCH 69) 1–1,5
BURAK cukrowy
I – 4–8 liści (BBCH 14–18); 1–1,5
II – dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31); 1–1,5
III – zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35)
 
Na plantacjach z ostrymi objawami deficytu boru zalecane dodatkowe 3–4 zabiegi co 7 dni.
1–1,5
ZIEMNIAK
I – rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39); 1–1,5
II – bulwy osiągają 20–30% typowej masy  (BBCH 42–43) 1–1,5
III – bulwy osiągają 50–70% typowej masy  (BBCH 45–47) 1–1,5
SOJA i inne strączkowe
I – rozwój liści (BBCH 15–19); 1–1,5
II – rozwój kwiatostanu (BBCH 55–59) 1–1,5
KUKURYDZA
I – faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; 0,5–1,5
II – faza 8.–10. liścia (BBCH 18–19); 0,5–1,5
III – faza 12. liścia – koniec fazy rozwoju źdźbła (BBCH 19–39) dopóki  wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem 0,5–1,5
ZBOŻA
W przypadku odmian zbóż wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na bor lub na stanowiskach z dużym deficytem boru – stosować w fazach od krzewienia do kłoszenia. 0,2–0,5
JABŁOŃ GRUSZA
wiosna: I – zielony pąk (BBCH 56); 1–1,5
II – początek kwitnienia (BBCH 60–63); 1–1,5
III – zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67); 1–1,5
jesień: dwa zabiegi począwszy od 1. tygodnia po zbiorach 1–1,5
CZEREŚNIA, WIŚNIA ŚLIWA BRZOSKWINIA MORELA
I – biały pąk (BBCH 57–59); 1–1,5
II – początek kwitnienia (BBCH 60–64) 1–1,5
III – koniec kwitnienia (BBCH 67–69) 1–1,5
MALINA
I – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54); 1–1,5
II – początek kwitnienia (BBCH 60–63) 1–1,5
III* – po zbiorach owoców, liście ciągle zielone (BBCH 91)
*malina owocująca na pędach dwuletnich
1–1,5
PORZECZKA
I – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54); 1–1,5
II – początek kwitnienia (BBCH 60–63) 1–1,5
III – po zbiorach owoców, liście ciągle zielone (BBCH 91) 1–1,5
WINOROŚL
I – początek kwitnienia (BBCH 61); 0,5–1,5
II – 7–10 dni później 0,5–1,5
TRUSKAWKA
I – pierwsze zamknięte pąki kwiatowe – pojawiają się kwiaty (BBCH 57–58); 0,5–1
II – kwitnienie (BBCH 60–65); 0,5–1
III – zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67) 0,5–1
PAPRYKA
I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); 0,5–1
II – widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53); 0,5–1
III – widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61) 0,5–1
POMIDOR
I – rozwinięty 8.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 18–19); 0,5–1
II – widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53); 0,5–1
III – początek kwitnienia: otwarte pierwsze kwiaty w 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63); 0,5–1
IV – widoczny 4.–6. kwiatostan (BBCH 54–56) 0,5–1
OGÓREK
I – rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29); 0,5–1
II – na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52); 0,5–1
III – na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) 0,5–1
WARZYWA KAPUSTOWATE
I wszystkie kapustowate – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); 0,5–1
II kalafior* i brokuł**:
*kalafior – początek rozwoju główki kalafiora (BBCH 41);
**brokuł – rozwój pędów bocznych (BBCH 21–29)
0,5–1
WARZYWA KORZENIOWE
I wszystkie korzeniowe – faza 5.–8. liścia właściwego (BBCH 15–18);
0,5–1
II marchew – wzrost wegetatywny, dziewięć i więcej liści (BBCH 19) 0,5–1
III marchew– korzeń osiągnął 70–80% typowej średnicy (BBCH 47–48) 0,5–1
WARZYWA STRĄCZKOWE
I – rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29); 0,5–1
II – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–55) 0,5–1

 

© INTERMAG 2014

Realizacja: evosoft

W naszej ofercie ofercie znjadą Panstwo następujące produkty: nawozy, nawozy dolistne, nawozy rolnicze, nawozy ogrodnicze, nawożenie, dokarmianie dolistne, dokarmianie roślin, tytanit, fertygacja, chelaty, plonvit, nawozy borowe, nawozy wapniowe, nawozy wieloskładnikowe, nawozy mikroelementowe, nawożenie zbóż, nawożenie rzepaku, nawożenie kukurydzy, nawożenie jabłoni, nawożenie warzyw, nawożenie sadów


x
: szt.