Strona główna Strona główna Strona główna Strona główna

Produkt OPTYSIL

OPTYSIL
Biosytmulatory i antystresanty płynne

Pliki do pobrania w formacie PDF:

Opis:
Płynny nawóz zawierający przyswajalne przez rośliny żelazo oraz krzem.
Składniki pokarmowe wyrażone w [g/l lub g/kg]
N P2O5 K2O CaO MgO Na2O SO3 B Co Cu Fe Mn Mo Zn Ti Si SiO2 S Aminokwasy Witaminy Wyciąg z alg kwasy humusowe i fulwowe
                    24,0           200          
Opis:

OPTYSIL zawiera przyswajalny przez rośliny krzem – 200 g SiO2 w 1 litrze , który oddziałuje korzystnie na ich rozwój i plonowanie. OPTYSIL ogranicza wpływ stresów negatywnie wpływających na wzrost i rozwój roślin, reguluje pobieranie makro- i mikroelementów, łagodzi negatywne skutki okresowego niedoboru wody, wysokiego zasolenia oraz aktywizuje naturalne mechanizmy odpornościowe roślin. Wzmacnia ściany komórkowe i zmniejsza podatność roślin na uszkodzenia mechaniczne (np. uszkodzenia owoców podczas zbioru i transportu, wyleganie itp.)

 

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z  dnia 2 marca 2013  r. (Dz. U. Nr 54, poz.326), nawóz mineralny o nazwie OPTYSIL zostal zakwalifikowany przez IUNG-PIB w Puławach do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
Produkt zostaje umieszczony w wykazie nawozów i  Środków poprawiających wlaściwości gleby, zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym pod numerem NE/251/2014.

 

Instrukcja stosowania:

OPTYSIL stosować dolistnie w formie roztworu wodnego: pojedynczo lub łącznie z innymi nawozami dolistnymi (zgodnie z tabelą mieszania INTERMAG i/lub programami dokarmiania dolistnego poszczególnych gatunków roślin).
 

Terminy stosowania Dawkowanie [l/ha]
PSZENICA, PSZENŻYTO
jesień: faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16);
0,5
wiosna:
I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29)
  jare – rozwój liści – krzewienie (BBCH 13–29);
0,5
II – początek strzelania w źdźbło – początek kłoszenia (BBCH 30–51); 0,5
III początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) 0,5
JĘCZMIEŃ PASZOWY i BROWARNY
jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22)
0,5
wiosna:
I – ozime początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka
    (BBCH  30–32)
   jare rozwój liści – faza 2. kolanka (BBCH 13–32)
0,5
IIliść flagowy całkowicie rozwinięty – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego  (BBCH 39–45) 0,5
III koniec fazy kwitnienia – pełna dojrzałość mleczna ziarniaków (BBCH 69–75) 0,5
ŻYTO
jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22)
0,5
wiosna:
I –ozime – początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka
  (BBCH 30–32)
  jare – rozwój liści – faza 2. kolanka (BBCH 13–32)
0,5
II – liść flagowy całkowicie rozwinięty – początek kłoszenia (BBCH 39–51) 0,5
III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 69–73) 0,5
OWIES
I rozwój liści – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22)
0,5
IIstrzelanie w źdźbło (BBCH 30–39) 0,5
III koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 69–73) 0,5
RZEPAK
jesień: formowanie rozety: faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18);
0,5
wiosna: I – po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36); 0,5
II–III – rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61), co 5–10 dni. 0,5
KUKURYDZA
I – faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; 0,5
 
II – faza 8.–10. liścia (BBCH 18–19); 0,5
III – faza 12. liścia – koniec fazy rozwoju źdźbła (BBCH 19–39) dopóki  wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem 0,5
ZIEMNIAK
I – rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16);
0,5
II – rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39); 0,5
III–IV – zawiązywanie bulw (BBCH 40–49), zabiegi co 7–14 dni 0,5
SOJA i inne strączkowe
I – rozwój liści i pędów (BBCH 13–29); 0,5
II – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–59); 0,5
III – początek rozwoju strąka (BBCH 71) 0,5
JABŁOŃ,  GRUSZA
 I – zielony pąk (BBCH 56); 0,5
II – różowy (biały) pąk (BBCH 57–59);  0,5
III – opadanie płatków – koniec kwitnienia (BBCH 67–69); 0,5
IV–VI – w okresie rozwoju owoców  (BBCH 71–75), co 14–21 dni. Ostatni zabieg 4 tygodnie przed zbiorem. 0,5
CZEREŚNIA, WIŚNIA
I – zielony pąk (BBCH 55); 0,5
II – biały pąk (BBCH 57–59); 0,5
III – zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69); 0,5
IV–V – rozwój owoców (BBCH 71–79), co 14–21 dni. 0,5
ŚLIWA BRZOSKWINIA MORELA
I – zielony pąk (BBCH 55); 0,5
II – biały pąk (BBCH 57–59); 0,5
III – zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69); 0,5
IV–V – rozwój owoców (BBCH 71–79) co 14–21 dni; 0,5
VI – zaawansowane wybarwianie owoców (BBCH 85); 0,5
WINOROŚL
Wykonać 6–8 zabiegów w sezonie wegetacyjnym.
Zabiegi wykonywać co 8–10 dni od fazy2. liścia (BBCH 12) do
początku rozwoju owoców (BBCH 73).
Zabiegi można kontynuować do fazy BBCH 75 (jagody wielkości grochu, grona zwisają).
Ostatni zabieg wykonać 15 dni przed zbiorem.
Unikać mieszania z nawozami wapniowymi.
0,5
 
TRUSKAWKA
I – rozwinięty 3.–7. liść (BBCH 13–17); 0,5
II biały pak (BBCH 58–59); 0,5
III – początek fazy kwitnienia (BBCH 61); 0,5
IV – pierwsze zawiązane owoce – wyraźnie widoczne nasiona na tkance dna kwiatowego (BBCH 73); 0,5
V – początek dojrzewania, owoce zaczynają się wybarwiać (BBCH 81) 0,5
PAPRYKA
I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); 0,5
 
II – widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53); 0,5
III – widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61); 0,5
IV – rozwój owoców (BBCH 71–73) 0,5
POMIDOR
I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); 0,5
 
II – widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53); 0,5
III – początek kwitnienia: otwarte pierwsze kwiaty w 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63); 0,5
IV – rozwój owoców (BBCH 71–79) 0,5
OGÓREK
I – rozwinięty 3.–5. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–15); 0,5
 
II – rozwinięty 6.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–19); 0,5
III – na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52); 0,5
IV – na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57); 0,5
V – po pierwszym zbiorze ogórków (BBCH 71) 0,5
WARZYWA KAPUSTOWATE
 I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); 0,5
II –  początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41) 0,5
III dotyczy tylko kapusty –  rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 46-48) 0,5
WARZYWA KORZENIOWE
 I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); 0,5
II – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41); 0,5
III – korzeń osiągnął 70–80% typowej średnicy (BBCH 47–48),  ok. 3 tyg. przed zbiorem 0,5
CEBULOWE
I – wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15); 0,5
II – rozwój liści (BBCH 16–19); 0,5
III – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43) 0,5
IV – rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 45–47) 0,5
WARZYWA STRĄCZKOWE
I – powstawanie pąków kwiatowych (BBCH 51–55); 0,5
II – rozwój strąków (BBCH 71–73) 0,5


FERTYGACJA W GRUNCIE
Stosować w pożywce co 2–4 cykl fertygacji.                                     
Zalecane stężenie preparatu OPTYSIL w pożywce gotowej do fertygacji: 0,01–0,02% (0,1–0,2 l preparatu na 1000 litrów roztworu).
Dawka preparatu na hektar w jednym cyklu fertygacyjnym, przy założeniu zużycia 5000 litrów wody to: 0,5–1 l/ha.

PODLEWANIE
Podlewać rośliny 3–6 razy w sezonie wegetacyjnym, roztworem nawozu 0,1% (100 ml nawozu w 100 litrach wody).

© INTERMAG 2014

Realizacja: evosoft

W naszej ofercie ofercie znjadą Panstwo następujące produkty: nawozy, nawozy dolistne, nawozy rolnicze, nawozy ogrodnicze, nawożenie, dokarmianie dolistne, dokarmianie roślin, tytanit, fertygacja, chelaty, plonvit, nawozy borowe, nawozy wapniowe, nawozy wieloskładnikowe, nawozy mikroelementowe, nawożenie zbóż, nawożenie rzepaku, nawożenie kukurydzy, nawożenie jabłoni, nawożenie warzyw, nawożenie sadów


x
: szt.